Het is lente. De voorjaarsbollen bloeien, pril groen ontluikt, alles begint weer te groeien. Het onkruid ook, helaas. Nou is niet iedereen het eens over wat onkruid is en wat niet, want smaken verschillen. Bovendien zijn sommige soorten onkruid, zoals brandnetel, belangrijk voor insecten als vlinders en zelfs voor sommige vogels. Er zijn echter een paar soorten die je echt niet in de tuin wilt, omdat ze alles zullen overnemen, zoals zevenblad, heermoes, kleefkruid en pispotje (haagwinde). Wie milieubewust en bijvriendelijk wil tuinieren gebruikt natuurlijk geen gif om onkruid te bestrijden.
Voorkomen is beter dan genezen
Het beste wapen tegen onkruid zijn bodembedekkers. Deze laagblijvende, compact groeiende planten vormen een dicht tapijt waardoor onkruid geen kans krijgt. Denk aan maagdenpalm (Vinca minor of major), klimop, schaduwkruid (Pachysandra), schoenlappersplant (Bergenia), mansoor (Asarum) en kruipend zenegroen (Ajuga reptans). De meeste van deze bodembedekkers zijn ook nog eens wintergroen. Ook kun je worteldoek aanbrengen op plekken waar je een pad of een grind- of rotstuin wilt maken. Of kies voor een mulchlaag van boomschors of houtsnippers. Komt het onkruid van de tuin van de buren? Graaf dan langs de rand van je tuin een dertig centimeter diepe borderrand of kantopsluiting van gerecycled kunststof in.
Schoffelen
Eenjarig zaadonkruid kun je makkelijk verwijderen doordat ze geen diepe wortels vormen. Denk aan knopkruid, melkdistel, herderstasje en vogelmuur. Schoffel het weg op een droge dag of trek het met de hand uit. Het onkruid komt niet meer terug als je het verwijdert voordat het bloeit en de zaden zich door je tuin verspreiden.
Wortelsteken
Meerjarig wortelonkruid als paardenbloem, zevenblad en heermoes raak je minder makkelijk kwijt. Gebruik daarom een onkruidsteker om zo veel mogelijk van de wortels uit de grond te krijgen, want elk klein stukje wortel dat overblijft zal weer uitgroeien. Wees geduldig en steek zo vaak mogelijk elk stukje dat je ziet uit. Zo zul je de wortels ook uitputten.
Borstels en krabbers
Voor onkruid in de voegen van je terrastegels vind je in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde speciale voegenborstels en -krabbers.
Extra tips
- Gooi onkruid nooit op de composthoop, want dan breng je het zelf later weer terug in je tuin.
- Veel onkruid kun je eten, vooral als het nog lekker vers is, zoals in het prille voorjaar. Beschouw onkruid als zevenblad, brandnetel en paardenbloem als vergeten groenten, want ze zitten vol goede voedingsstoffen.
- Van heermoes en brandnetel kun je ook gier maken; vloeibare plantenvoeding. Dan levert het onkruid je toch nog iets op.