Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Bsi Larvex tegen emelten en engerlingen

LARVEX = MAXIMALE PLANTEIGEN WEERSTAND TEGEN ENGERLINGEN, EMELTEN, ...

bekijk hier ons assortiment larvex

Herkent u zich in het volgende scenario?

Een mooi gazon, tot pakweg ergens in de vroege zomer pleksgewijs problemen ontstaan. Hele stukken graszode gaan vergelen en wegkwijnen. Nog wat later kan je hele stukken gras gewoon oprollen. Dit is het werk van bodeminsecten. Meestal gaat het om engerlingen, dat zijn grote, witte, gekrulde larven. Deze larven voeden zich met de wortels van het gras. Vanaf eind april tot diep in de zomer vreten ze gewetenloos aan de graswortels. Tot overmaat van ramp krabben vogels zoals kraaien, kauwen, eksters en spechten de graszode verder open om zich te voeden met deze bodeminsecten.

Wat zijn engerlingen en waar komen ze zo massaal vandaan?

‘Engerlingen’ is een verzamelnaam voor ondergronds levende larven van verschillende soorten kevers. De meest bekende is de meikever, maar vaker gaat het om rozenkevers, junikevers, sallandkevers,... De kevers zelf eten bovengronds aan bomen, hagen of sierplanten. Hun eitjes leggen ze vaak af in het gazon. Uit die eitjes ontstaan larven die helaas massaal schade veroorzaken aan het gras. Afhankelijk van het soort kever, hebben de engerlingen een ondergrondse cyclus van 1 tot 3 jaar. Daarna gaan de larven verpoppen en finaal een nieuwe generatie kevers voortbrengen.

Was het vroeger beter?

Wel, tot voor kort waren er krachtige en efficiënte scheikundige bestrijdingsmiddelen voorhanden. Vele ervan zijn intussen verboden. In combinatie met een fors gegroeid aanbod sierplanten en gazons, staat er een rijk gedekte tafel klaar voor de kevers en hun larven.
 

Waarom heeft het ene gazon meer te lijden dan het andere?

Engerlingen zijn feitelijk een soort zwakteparasiet. Anders gesteld, gazons in ‘optima forma’ = rijke bodems, voldoende vocht en meststoffen, bieden veel meer weerstand tegen de gevolgen van de larven. Bijgevolg treedt het probleem meest op in arme zandgronden. Droogteperiodes verergeren het probleem, net omdat het gazon daardoor verder verzwakt. Tot slot is een tekort aan voedingsstoffen een extra oorzaak. Maar dat heb je zelf in de hand!

Gelukkig is er LARVEX!

Larvex is een krachtige gazonverbeteraar en een meststof. Door de toevoeging van voedingselementen zorgt Larvex voor een optimale natuurlijke weerstand. Gezonde planten in goede conditie zijn door die optimale weerstand duidelijk beter bestand tegen stress-situaties zoals aantasting door (bodem)insecten, ziekten, droogte, … Dankzij Larvex gaat het gazon een krachtig nieuw wortelstelsel ontwikkelen. 3 à 4 weken na de aantasting groeit het gazon opnieuw keurig dicht.


TOEPASSING:
Uitstrooien met de hand of met een strooiwagentje
Ofwel 4 - 12 gleufjes per m² maken met een spade
Overvloedige neerslag of beregening na de behandeling is noodzakelijk.

DOSERING:
3 kg per 100 m² toepassen.
2 standaardbehandelingen per seizoen:
1ste keer eind april – begin mei
2de keer eind juni – begin juli
Ofwel wanneer het schadebeeld optreedt

bekijk hier ons assortiment larvex

Onze tuincentra